Nytt novemberrekord för Rut-branschen!

Nytt novemberrekord för Rut-branschen!

Den senaste statistiken från Skatteverket är en trevlig läsning. November-siffrorna som släpptes den 1:a december visar att rutbranschen har fortsatt sitt återhämtning och november 2020 är den bästa november-månaden som hittills har uppmätts. I jämförelse med november 2019 så har RUT-branschen ökat med 12%. Detta är även den fjärde bästa månaden totalt i RUT-avdragets historia!

Statistiken som Skatteverket sammanställer baseras på de rutavdrag som blev godkända under den månad som visas i nedan graf. Det betyder att vi inte med säkerhet kan avgöra exakt när tjänsten utfördes, men sannolikt utfördes en stor del av tjänsterna under oktober månad.

Vi har multiplicerat rutavdraget två gånger samt adderat 10% som schablon för övrigt såsom avgifter och material.

Tittar vi specifikt på professionell hemstädning så ser vi även där en positiv trend. November-siffrorna var spännande för att verkligen se om den positiva återhämtning vi haft under hösten fortsätter, vilket den ser ut att göra. Ett positivt besked till en av de branscher som haft ett stålbad under detta år. Vi mäter en uppgång med 7,8% när vi jämför med november 2019.

Två andra branscher som stöttas av RUT-avdraget har också haft en positiv utveckling senaste månaden, främst Trädgård som gör sin bästa månad någonsin, men även Vitvarureparationer har haft en bra månad.

Flytt och IT-tjänster har i ett historisk perspektiv haft en bra november-månad, men trenden senaste månaden är negativ, flytt brukar ha en nedgång för tjänster utförda i oktober. IT-tjänster gör ett riktigt rekord-år, men något färre jobb verkar ha genererats under oktober månad.

Barnpassning fortsätter ha ett riktigt tufft år. Det här är den tjänsten som påverkats absolut mest, av pandemin. Den här tiden på året brukar vara en bra tid för den här typen av tjänst, men med många personer som arbetar hemifrån så verkar denna tjänst inte utnyttjats. Vi mäter upp en nedgång på -36% i jämförelse med fjolåret.

One thought on “Nytt novemberrekord för Rut-branschen!
 1. Ni skriver att ni har multiplicerat rutavdraget med två samt lagt på 10%. Är det Rutbarometern som gjort detta och varför?

  1. Hej Rickard!

   Ja, det är vi som gjort detta.

   Från Skatteverket redovisas rut-avdragets faktiska omfattning. Rut-avdraget motsvarar hälften av värdet på köpen av rut-tjänster. För att då få det totala värdet av köpta rut-tjänster måste vi alltså multiplicera rut-avdraget med två. Om t.ex. Skatteverket godkänt rut-avdrag för en miljon kronor, så har tjänster värda två miljoner kronor köpts.

   Vi vet sedan att det även tillkommer köp av extratjänster som inte omfattas av rut-avdrag vid köp av rut-tjänster, t.ex. inställelseavgifter, städmaterial m.m. Här räknar vi med ett schablonpåslag på 10%.

   Med andra ord, för att få veta vad branschen faktiskt omsätter multiplicerar vi med två och adderar 10%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.