Presentkort med Rut – möjlig lösning

Presentkort med Rut – möjlig lösning

Vi får återkommande frågor om rut-tjänster som presentkort, och frågan har aktualiserats nu inför jul. Sedan 1 januari 2020 finns krav från Skatteverket på att betalningar för rut- och rotavdrag måste ske elektroniskt, t.ex. genom kontokort, swish eller betalning med stöd av bank-id. I samband med att kravet infördes gjorde Skatteverket bedömningen att presentkort med rutavdrag inte längre var möjligt och upphävde därmed sitt tidigare ställningstagande. 

Anledningen till att presentkort inte längre godkänns är att de inte utgör en elektronisk betalningsform. Inte heller om köparen av presentkort gjort en elektronisk betalning direkt till leverantör vid köp är förfarandet godkänt. Detta beror på att när presentkortet väl inlöses sker ingen faktisk elektronisk betalning med koppling till beställningen och vidare framgå ej heller för vem betalningen görs.

Många leverantörer av rut-tjänster har sedan kravet på elektronisk betalning infördes sett sig tvingade att upphöra med sin presentkortsförsäljning. Nu har vår partner Bokahem tagit fram en lösning som tillgodoser samtliga krav och lösningen har även fått klartecken av Skatteverket. Vill ni veta mer kontakt gärna Bokahem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.