Nya rekordsiffror från branschen i april

Nya rekordsiffror från branschen i april

Vi ser fortsatt en positiv utveckling för rutbranschen i april 2021. I jämförelse med samma månad förgående år så är branschen hela 15% större, vilket ger en tillväxt i arbetstillfällen i nästan samma nivå. Det är återigen ett bevis på vilka enormt positiva effekter rutavdraget har för arbetsmarknaden i Sverige. Kanske ännu viktigare nu när vi ser en ökad arbetslöshet i samhället i spåren efter effekterna av pandemin.

Nu när april-sifforna som till största delen avser köp i mars är publicerade så kan vi jämföra med en månad 2020 där Corona-effekterna hade börjat synas. Vi noterar nu en bransch som är 15% större jämfört med föregående år, vilket är goda nyheter. Men något märkligt så noterar vi även en nedgång mot mars detta år 2021 som är ganska hög. Vi noterar alltid en viss nedgång i april i jämförelse med mars, men bortsett från 2020 så har den nedgången varit någon enstaka procent. Inbromsningen 2020 var -13% när vi ställer april mot mars, och motsvarande nedgång 2021 är -9%. Det är oklart vad denna nedgång beror på, men givet att branschen fortsätter utvecklas positivt så är det nog en säsongsvariation som inte behöver betyda något av vikt. Det ska dock bli mycket intressant att se siffrorna i juni, då vi alltid noterar en starkt tillväxt för branschen, kanske får vi se en av de bästa månaderna någonsin för branschen då.

Hemstäd har också haft en positiv utveckling i april, i jämförelse med april 2020, med nästan 10%. Även här noterar vi dock en skarp nedgång i jämförelse med mars 2021 på nästan samma nivåer som inbromsningen vi såg 2020. Pandemin har fortsatt haft ett grepp som samhället under mars och april och de fortsatta restriktioner på grund av den ökande smittspridningen har troligtvis haft en fortsatt påverkan för hemstädsbranschen. Det är dock fortsatt positiva signaler från branschen med april-siffor som är de högsta någonsin, men kanske finns det en ännu större potential i branschen som bara väntar på att samhället återgår till ett normalläge.

De flesta andra sektorerna fortsätter också utvecklas positivt, samtliga noterar rekordsiffor för en april-månad, förutom barnpassning. En av de största glädjeämnena är att Trädgård noterar både rekordsiffror för säsongen, men också en brantare uppgång från mars än någonsin tidigare. Med en hel säsong framför oss så verkar redan nu Trädgård vara en riktig vinnarsektor 2021.

Både IT-tjänster och Flytt ligger 40% över samma månad 2020, uppgångar som de nu haft flera månader i rad. Det kan innebära att de två sektorerna också har ett mycket bra 2021 att se fram emot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.