Lugnare tempo i augusti, men ett nytt rekord!

Lugnare tempo i augusti, men ett nytt rekord!

Augusti-siffrorna för rutavdrag har nu kommit, och vi får nu veta hur RUT-sektorn utvecklades i juli. Det är historiskt en lugn period för RUT-utövarna och det är ingen hemlighet att det beror på att kunderna är bortresta och anställda har semester. Vi ser generellt en lugnare rutmarknad i både augusti och september-statistiken. Men ändå kan vi konstatera att augusti 2021 är ett säsongsrekord för RUT-sektorn. Nivån är hela 22% över nivåerna från fjolåret, vilket är riktigt kul att se. Det är flera branscher som noterat ett nytt rekord, där främst Hemstäd, Trädgårdsarbete och Flytt är branscher som tillhör de riktiga vinnarna.

Vi har multiplicerat rutavdraget två gånger samt adderat 10% som schablon för övrigt såsom avgifter och material.

Den här månaden tittar vi även på antalet personer som köper RUT-tjänster, och vi kan se ett extra stort lyft 2021. Tidigare år har vi, i augusti-siffrorna, sett en ökning på några fåtal procent (ca 4% mellan 2018 och 2019, och en minskning mellan 2019 och 2020). Men i augusti noterar vi att det är nästan 295 000st köpare av RUT-tjänster, vilket är hela 15% fler än 2020.

Antalet personer som fått RUT-avdrag efter att ha köpt RUT-tjänster.

Hemstäd

Hemstäd ligger 20% över nivåerna från fjolåret, vilket är ett fint kvitto på att vi har en ny nivå etablerad i marknaden. Ifall vi får en återgång till kontoren i större utsträckning i höst så ligger städbranschen välpositionerad för att kunna få en ytterligare skjuts.

Övriga branscher

Vi noterar nya rekord för framförallt Trädgård och Flytt i augusti-siffrorna. Trädgård växer med 20% i jämförelse med fjolåret och flytt växer med hela 43% och tangerar därmed rekordsiffrorna från förra månaden.

IT-tjänster, Vitvarureparation och barnpassning ligger på ungefär samma nivåer som de gjorde för ett år sedan.