RUT-marknaden -7% i juli

RUT-marknaden -7% i juli

Vi har nu sammanställt siffrorna från Skatteverket för juni månad, och noterar en större nedgång än motsvarande period föregående år. Denna minskning är tyvärr i linje med den nedåtgående trend vi har sett under de senaste månaderna. Det är en utveckling som ger viss anledning till oro, men vi hoppas att vi snart ser en vändning.

Trots denna kortsiktiga nedgång ligger vi på helårsbasis ungefär i linje med samma period förra året, vilket ger viss stabilitet i helhetsbilden. Det återstår dock att se hur marknaden utvecklar sig under de kommande månaderna. Den pågående trenden indikerar att det finns flera faktorer, både externa och interna, som påverkar marknaden och branschens förutsättningar. Vi följer utvecklingen noga och hoppas att de kommande månaderna ger indikationer på en stabilisering eller återhämtning.

Datan visar godkända rut-avdrag för respektive månad, inklusive moms. Vi har multiplicerat avdraget med två samt adderat 10% som schablon för övrigt såsom avgifter och material. Så siffran visar vårt estimat för marknadens omsättning, inklusive moms.

Hemstäd

Hemstädstjänster upplever en märkbar nedgång under juni månad, där siffrorna visar en minskning på hela 10 %. Detta är en tydlig indikator på de utmaningar som branschen för närvarande står inför. Vår bedömning är att den minskade efterfrågan till stor del är ett resultat av den pågående lågkonjunkturen, vilket påverkar både konsumenternas köpkraft och viljan att investera i hushållsnära tjänster.

Trots denna tillfälliga nedgång ser vi en stark underliggande efterfrågan som sannolikt kommer att återhämta sig när den ekonomiska situationen förbättras. Vi tror att marknaden har potential att ta fart igen och att efterfrågan på hemstädning kommer att öka i takt med att konjunkturen vänder. Detta ger hopp om en ljusare framtid för branschen när den ekonomiska utvecklingen åter stabiliseras.

Övriga branscher

Övrigra branscher anbalyseras här.