Rutmarknaden upp med ca 5% i augusti

Rutmarknaden upp med ca 5% i augusti

Datan visar godkända rut-avdrag för respektive månad, inklusive moms. Vi har multiplicerat avdraget med två samt adderat 10% som schablon för övrigt såsom avgifter och material. Så siffran visar vårt estimat för marknadens omsättning, inklusive moms.

Vi har nu sammanställt augustisiffrorna för RUT-marknaden och resultaten visar en ökning med 5 procent jämfört med samma månad föregående år. Detta indikerar ett uppsving av marknaden, även om det ser ut som att vi fått en större nedgång i jämförelse med juli. Juli-uppgången var exceptionell och vår analys är att den drevs av de ökade taket för RUT- och ROT-avdrag. Från årsskiftet separerades maxtaken, så en person kan få både 75 000kr i RUT-avdrag och 75 000kr i ROT-avdrag. För augusti har trädgårdstjänster varit den främsta drivkraften bakom tillväxten, med en imponerande ökning på hela 18 procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Det är tydligt att trädgårdssegmentet går starkt, sannolikt drivet av hög efterfrågan under sommarmånaderna, då hushållen söker hjälp med att hålla trädgårdar i gott skick. Denna efterfrågan kan spegla en bredare trend där fler privatpersoner och företag väljer att lägga ut dessa uppgifter för att maximera tiden för annat, något som RUT-branschen i stort kan dra nytta av.

Även flyttjänster har noterat en viss uppgång i augusti, vilket kan tyda på ökad rörlighet bland hushållen. Trots dessa positiva signaler har hemstädning, ett av de största segmenten inom RUT-marknaden, tappat något och visar en nedgång med 1 procent jämfört med föregående år. Detta är ett viktigt segment att bevaka framöver, då efterfrågan på hemstädning länge varit en drivande faktor inom RUT-tjänster.

Sammantaget visar marknaden en stabil och mångfacetterad tillväxt, med vissa tjänstesegment som driver på expansionen starkare än andra. Med den positiva utvecklingen för trädgårdstjänster och uppgången för flyttjänster finns det anledning att tro att marknaden som helhet står inför en fortsatt tillväxt. Det återstår dock att se hur de olika segmenten utvecklas framöver och om hemstädningen kan återhämta sig under de kommande månaderna