Nytt rekord för RUT-branschen

Nytt rekord för RUT-branschen

Det har blivit dags att summera det mycket speciella året 2020. Året började starkt med en mycket hög aktivitet i februari, men med en rejäl inbromsning för branschen i april. Flera av de företag vi pratade med under inbromsningen sade att de hade mycket avbokningar och dåligt inflöde av nya kunder. Väldigt många aktörer lyckades dock blixtsnabbt hantera inbromsningen med permittering av personal och speciella corona-anpassade städerbjudanden. Sedan började en långsam återhämtning för många, nya tjänster såsom IT-tjänster och trädgårdstjänster får ses som årets vinnande branscher. Hemstädning har legat på sämre nivåer än tidigare år under flera av månaderna efter inbromsningen men vi började se positiva signaler efter sommaren, och bortsett från oktober-siffrorna så har professionell hemstädning legat på fjolårets nivåer eller något bättre. December-sifforna visar på att hemstäd låg på exakt samma nivå som för ett år sedan. Däremot visar RUT-branschen som helhet en otroligt stark december-månad och kan nu koras till den bästa månaden sedan RUT-avdraget infördes! I jämförelse med december 2019 var uppgången 9%.

Vi har multiplicerat rutavdraget två gånger samt adderat 10% som schablon för övrigt såsom avgifter och material.

Professionell hemservice noterar en uppgång från förra månaden på ca 12% och är i linje med december 2019.

Trädgård har legat på höga nivåer under hela 2020, det innebär att det har skapats flera jobb för flera människor i denna bransch. Det är ett riktigt bra tecken på att rutavdraget fungerar och att fler människor kommer i arbete.